Promovirana knjiga «Manastir Orahovica u Slavoniji»

VIROVITICA - U Gradskoj knjižnici i čitaonici večeras je, u organizaciji virovitičkog pododbora Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta», predstavljena knjiga Aleksandre Kučeković, povjesničarke umjetnosti iz Beograda, «Manastir Orahovica u Slavoniji». Riječ je o monografiji, dopunjenom tekstu Aleksandrinog magistarskog rada na beogradskom Filozofskom fakultetu o povijesti Manastira svetog Nikole u Orahovici, nastalog kao logična posljedica istraživanja umjetničko nasljeđa vlastitog zavičaja. Aleksandra Kučeković je, naime, rođena u Našicama, a srednju školu (kulturno umjetnički smjer) završila je u Slatini.

Monografija «Manastir Orahovica u Slavoniji» na približno 300 stranica donosi sva prikupljena saznanja od prvog spomena manastira (1583. godine) i događajima koji su mu prethodi(Osnivanje požeškog sandžaka  1538. godine) pa sve do današnjih dana. «Manastir u Orahovici, kao ključno monaško središte u Slavoniji, svojim položajem i poviješću dugom gotovo pet stoljeća predstavlja jedinstveno svjedočanstvo o životu Srba i njihove crkve na ovom području», rekla je autorica Kučeković u uvodu svog zanimljivog predavanja ilustriranog brojim fotografijama i dokumentima do kojih je došla istraživanjem.

Knjiga je vrijedan doprinos povijesti Virovitičko-podravske županije ali i  poticaj stručnjacima različitih profila na nova istraživanja kako bi se dobila sveobuhvatna slika o djelovanju i značaju manastira.

Monografiju je, uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, izdalo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta. Osim Aleksandre Kučeković u ime izdavača SKD "Prosvjeta" o knjizi je govrio i historičar umjetnosti Branko Čolović, a publiku su pozdravili ravanteljica knjižnice Višnja Romaj i predsjednica SKD "Prosvjeta" Virovitica Desa Kolesarić.  

virovitica.net