Jesen u Petrinji 2013
Održana 8. likovna kolonija

 

PETRINJA - U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta" iz Zagreba – pododbor Petrinja jučer je cijeli dan trajala 8. Likovna kolonija „Jesen u Petrinji 2013." Kako je rekla Mara Vilus, predsjednica petrinjskog pododbora tijekom dana 18 umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije stvaralo je slike, a navečer je održana i prigodna svečanost dodjele zahvalnica.

Slikari su stvarali svoja djela u maloj dvorani Hrvatskog doma i na petrinjskom nasipu. Najmlađa slikarica bila je osmogodišnja Andreja Filipović, koja je i crtala i pisala, a akademska slikarica Ljubica Šakić rodom iz Gline, došla je na likovnu koloniju iz Beograda. „Uvijek volim doći u ovaj kraj iz kojeg sam potekla, a danas sam slikala u prirodi, jer je Petrinja prelijepa".

Zahvalnice im je uručio Bogdan Rkman, zamjenik županice Sisačko – moslavačke županije, koji je tom prilikom istaknuo kao je ovo jedan lijep vid druženja. „Iako je organizator SKD „Prosvjeta" ovdje nisu samo slikari koji se unutar srpske nacionalne manjine bave time , nego su ovdje i predstavnici iz Bosne i Hrecegovine, pripadnici većinskog naroda i ostali i ovo je najbolji dokaz da umjetnost ne poznaje granice, nego ih pomjera".

Kao i uvijek Đuro Maričić recitirao je svoje pjesme, a članovi Pododbora pripremili su i večeru za sve sudionike kolonije i svoje goste. Sa slikarima je bio i Jerej Saša Umičević, novi petrinjski paroh, kojemu je ovo nakon deset dana preuzimanja službe, bilo prvo javno predstavljanje. Izrazio je zadovoljstvo ovakvim načinom okupljanja, najavio je blisku suradnju s petrinjskim pododborom, ali i istaknuo kao će zajedno pokrenuti i neke nove sadržaje.


Likovna kolonija „Jesen u Petrinji 2013." Održana je pod pokroviteljstvom grada Petrinje a u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta" – pododbor Petrinja. „Zahvaljujemo se i svima koji su pomogli ovu našu manifestaciju, a to su Savjet za nacionalne manjine RH, Sisačko-moslavačka županija, Grad Petrina, Gavrilović, Pekara Dumbović i SKD „Prosvjeta" Zagreb.

Marela Morić