Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
SMISAO (SRPSKOG) STIHA
 Znanje poezije, kritička autorova svest i moderni metodološki pristupi, senzibilitet i umeće interpretacije omogućili su Jerkovu da napiše knjigu koja pouzdano svedoči ne samo šta jeste savremena srpska poezija, nego i kako poezija danas, valjano i sa poverenjem, može da se čita i razumeva, tumači i vrednuje.

Jerkovljeva knjiga iskazuje najbolje osobine njegovog kritičkog i esejističkog pisanja u istraživačkom odnosu prema poeziji Stevana Raičkovića, Miodraga Pavlovića, Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Matije Bećkovića, Branislava Petrovića i Milovana Danojlića,. Dve knjige (...) zatalasale su poetski – kritičarski prostor iz više razloga.

Iz knjige:

Srpska književnost u svemu prevazilazi srpsku istoriju, društveni razvoj i ulogu u zajednici naroda – sve izuzev srpskih ratnih stradanja ima nesrazmerno manji simbolički značaj od ovog retkog trenutka u kojem se jedan mali narod uzdiže iznad sopstvene razmere. Volja za smrt i književna imaginacija su vrhunci našeg simboličkog trajanja. Oštećenja simboličkog kapitala, poput rata s Bugarima u XIX veku i “trećih” balkanskih ratova na kraju XX veka, utoliko su strašnija. Književnost je u njima takođe doživela velika i ozbiljna oštećenja. Nedostatak velikih realističkih romana i romanesknih ciklusa u XIX veku, odnosno zaraza parakomercijalizmom na početku XXI veka , neke su od drastičnih posledica ovih simboličkih poremećaja. Poraz je strašan kada je uzaludan i kada se ne može interpretirati u višim simboličkim kodovima. Rasulo na kraju XX veka ima dalekosežne posledice i lako može biti kraj jedne velike epohe srpske književnosti, u kojoj su nastajala književna dela izuzetne vrednosti, pravi i veliki doprinosi svetskoj literaturi.

Svojim odazivom na predstavljanje knjige prof. Jerkova odat ćete počast golemom intelektualnom naporu koji je uložio da na predlošku najboljih djela srpske poezije ispita granice tumačenja teksta, granice misli o smislu pjevanja, o odnosu života i pjevanja, pri čemu se koristi sveobuhvatnom filozofskom aparaturom i vodi čitaoca kroz cjelokupno intelektualno iskustvo uopće.

S prijateljskim pozdravom,

Velimir Sekulić, voditelj

12. 12. 2012. u 18:00 sati, Dvorana SKD "Prosvjeta", Preradovićeva 18/1