Dani srpske kulture u Istri posvećeni Andriću


 

 

 

 

 

vrijeme:
7.4.2011. - 12.4.2011.
mjesto: Istra


U četvrtak, 7. travnja, počinju 3. dani srpske kulture u Istri, manifestacija srpske nacionalne manjine koja je ove godine posvećena 50. godišnjici dodjele Nobelove nagrade književniku svjetskog glasa Ivi Andriću za djelo ‘Na Drini ćuprija’.

Po riječima predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine grada Pule Milana Rašule, Dani srpske kulture koji se ove godine održavaju treći put, a počeli su kao pilot-projekt Koordinacije srpskih zajednica i institucija u Istri, pokazuju da su prerasli u važan događaj u kulturnom i društvenom životu Pule i Istarskog poluotoka. Naime, osim u Puli, ove će se godine programi u sklopu Dana srpske kulture u Istri održavati u Labinu, Rovinju, Umagu i Raši.

'U Istri razvijamo ljudska prava, a upravo je naše bogatstvo multikulturalnost i višejezičnost', rekao je u ime Istarske županije pročelnik Odjela za kulturu Vladimir Torbica, pri čemu je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnja manifestacija, kako je rekao, posvećena "svjetskoj književnoj veličini".
 
Bogat program posvećen Ivi Andriću i 50. obljetnici dodjele Nobelove nagrade za roman "Na Drini ćuprija" održat će se u petak, 8. travnja, u pulskoj gimnaziji, gdje će se održati tribina u povodu Dana srpske kulture u Istri i izložba. 
 
U Galeriji 'Vincent od Kastva' istoga dana bit će otvorena izložba slika srpskih slikarica Dane Petkov, Dragane Tošić, Ane Babić i Olivere Štrbac.
 
Posebnost ovogodišnjih dana bit će revija suvremenoga srpskog filma, a u kinu 'Valli' bit će prikazani filmovi 'Doviđenja, kako ste' Borisa Mitića, 'Medeni mesec' Gorana Paskaljevića, 'Beli beli svet' Olega Novakovića, 'Čekaj me, ja sigurno neću doći' Miroslava Momčilovića te 'Besa' Srđana Karanovića. (Hina) 

PROGRAM
http://www.pula.hr/fileadmin/sadrzaji/dokumenti/iva_ivancic/DSKI_program.pdf