Heroji, pobednici, žrtve...
Nekadašnje heroje i velikane smenili su neki drugi, a možda su samo žrtve ostale nepromenjene..
istorijski-muzej.jpg

Izložba “O herojima i pobednicima, žrtvama i gubitnicima” Istorijskog muzeja Srbije, koja će biti otvorena 11. maja, predstaviće osamdesetak radova iz Zbirke skulptura tog muzeja, različito percipiranih tokom burne istorije na ovim prostorima u protekla dva veka.

Ko su heroji i pobednici, a ko žrtve i gubitnici nacionalne istorije? Da li neki vladari, političari, stvaraoci i žrtve, žive večno zato što su zadužili svoj narod i zemlju ili su, kao drugi, potonuli u zaborav zbog toga što je neko posle njih odlučivao o njihovom doprinosu u istoriji? Ko je zaslužio bistu, skulputuru, reljef i mesto u muzejskoj zbirci i da li istoriju stvarno pišu (samo) pobednici, te da li pobednik može da bude u isto vreme žrtva i gubitnik?, neka su od pitanja na kojima je zasnovana postavka.

Zbirka skulptura Istorijskog muzeja biće predstavljena u nekoliko grupa: “Heroji i pobednici”, “Žrtve i gubitnici”, “Vladari”, “Stvaraoci” i “Od događaja do simbola”.

Izložba obuhvata radove autora kao što su Antun Augustinčić, Stevan Bodnarov, Rudolf Valdec, Angelina Gatalica, Olja Ivanjicki, Oto Logo, Ivan Kršinić, Ruža Meštrović Klajn, Toma Rosandić, Petar Ubavkić...

Među istorijskim ličnostima koje su inspirisale umetnike našli su se i Karađorđe, Josip Broz Tito, Zoran Đinđić, Nikola Pašić, članovi kraljevskih dinastija...

Istorijski muzej Srbije počeo je formiranje Zbirke skulptura već od svog osnivanja 1963. godine.

Od tada do danas promenile su se ideološke, političke, socijalne i kulturne okolnosti ovdašnjih života, a i znanje o prošlosti se menjalo određenom dinamikom. Nekadašnje heroje i velikane smenili su neki drugi, a možda su samo žrtve ostale nepromenjene.

Sve to je uticalo i na sastav kolekcije skulptura u Istorijskom muzeju Srbije, odnosno na vrstu skulptura, teme, zastupljenost pojedinih istorijskih ličnosti u njoj i na predstave o istorijskim događajima koje su kreirale kolektivno sećanje.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije do kraja juna.

Sajt Istorijskog muzeja je www.imus.org.rs

(SEEcult.org)