IMOVINA

RUKOVODSTVO

NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU I PISMU

NJEGOVANJE SRPSKOG JEZIKA I KULTURE PUTEM DODATNE NASTAVE

DOPISNO KONSULTATIVNA NASTAVA

FOND ZA STIPENDIRANJE UčENIKA I STUDENATA

NAUČNI RAD

BIBLIOTEKA

CENTAR ZA OBRAZOVANJE

DRAMSKI STUDIO EHO

ČLANSTVO

ANI - ANSAMBL NARODNIH IGARA

STATUT DRUŠTVA I

STATUT DRUŠTVA II

Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Centar za obrazovanje

Prestankom rada Komisije za obrazovanje 1999. godine, nastala je potreba da se u zgradi SKD "Prosvjete" u Zagrebu  osnuje Centar za obrazovanje u kojem bi se, zajedno sa Ministarstvom prosvjete i športa organiziralo i koordiniralo ostvarivanje Nastavnog plana i Programa što ga je Ministarstvo prosvjete odobrilo još 1996. godine.
Na inicijativu i uz aktivno učešće tadašnjeg predsjednika SKD "Prosvjete" dr-a Slobodana Uzelca, početkom 2000. godine izrađen je Elaborat o radu budućeg Centra za obrazovanje, koji je dobio ime po poznatom jezičnom i kulturnom reformatoru Srba iz Hrvatske na početku XIX. stoljeća, Savi Mrkalju. U spomenutom Elaboratu su obrazloženi razlozi osnivanja, naznačeni budući učenici i nastavnici, nastavni programi, udžbenici, načini financiranja, oprema i prostor Centra.
Na žalost, od ovog prilično široko zamišljenog programa rada, ostvaren je do danas samo jedan dio: osposobljene su prostorije na trećem katu "Prosvjetine" zgrade u Berislavićevoj 10., angažirano je 6 nastavnika, financiranje Ministarstva prosvjete i športa u početku je bilo dobro i redovito, ali je kasnije postalo neredovito i nesigurno. Sva su ova financijska sredstva namijenjena Dopisno-konsultativnoj nastavi, a Centar za obrazovanje kao ustanova nije zapravo dobivao nikakva posebna financijska sredstva, niti ima neku stalnu ili povremeno zaposlenu osobu, iako je to Elaboratom bilo predviđeno.
Kada je od 1991. u Centru za obrazovanje počela raditi Dopisno-konsultativna nastava onda je  od opreme, osim nužnog namještaja bio samo telefon, zatim već zastarjeli kompjuter i još stariji printer. Kasnije je iz svojih vrlo skromnih sredstava Dopisno-konsultativna nastava kupila fotokopirni aparat, radio i rabljeni televizor.
U Centar za obrazovanje trebalo bi kupiti dva ili tri kompjutera, gdje bi se učenici učili osnovnoj informatičkoj pismenosti, zatim faks, skener, DVD-uređaj i neke sportske rekvizite, što je također bilo predviđeno Elaboratom o osnivanju Centra za obrazovanje.

Prikaži verziju za ispis

Promocija zagrebačkog izdanja Romana o Londonu Miloša Crnjanskog
Sjećanje na Desanku Maksimović...
Izložba slika Nikole Medića
Предавање о 200-годишњици рођења Његоша
Љубивоје Ршумовић у Загребу
Izložba novih naslova s 58. Beogradskog sajma knjiga
Jesen u Petrinji 2013
Promocija knjige Radoja Arsenića - Remember Maksimir
NATJEČAJ za nastavnika ili profesora srpskog jezika ili hrvatskog i srpskog jezika
Јесен, и живот без смисла
U DARDI MALI JUBILEJ
Izložba Jovice Drobnjaka - Slikarski fotografiran motiv cvijeća
Ljetna škola srpskog jezika i kulture punoljetna!
POZIV NA PJEVAČKU RADIONICU I PREDAVANJE - U sklopu 8. Dana srpske kulture
Izložba Komora - iz srca hrasta gostovala u Banja Luci
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt