VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Markovićeva premijera "Turneje" i predstava JDP-a Candid iste večeri u Zagrebu
U srijedu 4. februara održana je premijera filma Gorana Markovića "Turneja", dok je u Gavelli gostovalo JDP sa Volterovim Candidom

Antiratna crna komedija "Turneja" srpskog redatelja Gorana Markovića, snimljena u hrvatsko-srpsko-bosansko-hercegovačkoj koprodukciji, premijerno je sinoć prikazana u zagrebačkom kinu Broadway Tkalča.

Film donosi priču o skupini beogradskih glumaca koji 1993. godine, željni brze zarade i nesvjesni opasnosti u koju se upuštaju, dolaze u ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu. Lutaju od ratišta do ratišta, a njihova naivnost dovodi ih u središte stravičnih događaja.

Premijeru je pogledao i predsjednik Stjepan Mesić koji je nakon projekcije izjavio da "Turneja" pokazuje svu apsurdnost rata koji se dogodio 90-ih godina na ovim prostorima, u kojemu su stradale ogromne ljudske žrtve i koji je stvorio veliku mržnju. Istaknuo je kako je dobro što je ovakav film snimljen u koprodukciji svih triju država s ovih prostora, jer se tako mogu relaksirati odnosi i možemo se okrenuti budućnosti.

Na premijeru je došla i ekipa koja je sudjelovala u snimanju filma, scenaristi i redatelj Goran Marković, te glumci Dragan Nikolić, Jelena Đokić, Tihomir Stanić, Vojislav Brajović i drugi.

Pozitivna predstava u negativnom vremenu    

Zagrebačka publika dugim je pljeskom ispratila beogradske glumce Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda koji su u Gaveli izveli predstavu "Candide ili optimizam" u režiji Aleksandra Popovskog.

"Candide ili optimizam" iz 1759. godine do današnjih je dana ostao najpoznatiji  filozofski roman francuskog pisca i filozofa Voltairea. Nastao je kao satira na filozofiju optimističnog determinizma, a priča slijedi mladića Candidea i njegova tutora Panglossa na putu spoznavanja nedostataka te filozofije.

Voltaire je bio pripadnik francuske aristokracije 18. stoljeća, ali njegove radikalne socijalne ideje (na kojima je kasnije počivala i Francuska revolucija) i dug jezik često su ga dovodili u sukob sa službenom politikom. Velik dio života proveo je seleći se po Europi. Svojim slobodoumnim duhom obilježio je cijelo stoljeće.

Makedonski redatelj Popovski, gledateljima u Zagrebu najpoznatiji po predstavi "San Ivanjske noći", višestruko nagrađivanoj uspješnici kazališta "Gavella", ovdje s nekima od najboljih srpskih glumaca, zaigrano nudi publici "pozitivnu predstavu u negativnom vremenu", navode iz "Gavelle". (HRT)
 

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt