VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Nova knjiga lingvista Miloša Okuke "Srpski dijalekti"
Knjiga "Srpski dijalekti" u izdanju SKD Prosvjeta, rad Miloša Okuke, uglednog srpskog i uopće europskog lingvista, značajno je djelo za srpsku, ali i hrvatsku dijalektologiju.

Miloš Okuka započeo je svoj rad kao profesor Filološkog fakulteta u Sarajevu, a od 1992. godine predaje na Univerzitetu u Münchenu. Temeljna težišta njegova rada su standardologija, historija jezika i, dakako, dijalektologija. "Srpski dijalekti" su iznimno pregledno i stručno napisano djelo, koje svojom sistematičnošću gotovo podsjeća na udžbeničku formu, a unatoč nešto užem naslovu, obuhvaća problematiku cjelokupnog štokavskog dijasistema. Kao što i sam autor navodi u uvodniku, ovo nije djelo namijenjeno isključivo stručnjacima, nego je riječ o knjizi namijenjenoj svakome zainteresiranome za tu tematiku, a prvenstveno studentima. Autor je nastojao pružiti što jasniji i jezgrovitiji pregled srpskih dijalekata i njihovih osnovnih karakteristika, što mu je bez ikakve sumnje i pošlo za rukom, a knjiga je dodatno popraćena i poglavljima u kojima autor nudi kratak, ali koristan uvod u predmet bavljenja i osnovnu terminologiju. Ova knjiga je izvrstan uvodnik u dijalektologiju srpskoga jezika, čitatelju na vrlo jednostavan i nepretenciozan način pruža jasan uvid u problematiku i nudi smjernice za daljnja proučavanja.
Knjiga se sastoji od deset poglavlja. Na početku autor definira pojam štokavskoga dijasistema, određuje njegovu rasprostranjenost, prapostojbinu, odnos prema drugim jezičnim idiomima i njegove glavne osobine, zasebno prikazujući sve razine jezika. U nastavku autor nudi klasifikaciju govora štokavskoga dijasistema, nakon čega slijede poglavlja u kojima su pojedinačno predstavljeni novoštokavski, staroštokavski i srednjoštokavski dijalekti i njihove temeljne karakteristike, i to na fonološkom, morfološkom, sintaktičkom i leksičkom planu, zatim njihovi poddijalekti i primjeri izvornih kraćih tekstova. Nije na odmet spomenuti ni to da je svako poglavlje popraćeno iscrpnom bibliografijom i dijalektološkim kartama u boji. Posljednje poglavlje knjige, naslovljeno kao dodatak, prikazuje hrvatske štokavske dijalekte, što znači da ova knjiga pokriva cjelokupni štokavski dijasistem, i to je čini iznimno značajnim djelom i za hrvatsku lingvistiku. Ipak, valja naglasiti da, u skladu s naslovom, poglavlja koja se bave hrvatskih štokavskim dijalektima nisu obrađena i prikazana detaljno kao srpski dijalekti, nego je ponuđen tek opći prikaz.
Ovim djelom Miloš Okuka nije čitateljima ponudio samo iznimno kvalitetan i stručan prikaz srpskih dijalekata, nego je ukazao i na njihovu organsku međusobnu povezanost te navezanost na jezičnu okolinu koja je također značajna za razumijevanje promatranih dijalekata, poddijalekata ili govora, dakako, uz iznesene nužne sociološke, historijske i geografske činjenice. Autor se nije ograničio isključivo na opisivanje jezičnih karakteristika dijalekata, nego je dao i jasan uvid u kontekst razvoja i uzroke njihovih diferencijacija.
Virna Karlić

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt