VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Bakićev grob neoznačen, atelje zarastao u korov
Natezanje oko ateljea u Rokovom perivoju počelo je još dok je Bakić teško bolestan ležao u bolničkom krevetu. Njegova snaha je ušla u Vojinov stan u Draškovićevoj i atelje u Rokovoj bez njegova znanja, sjeća se Dušan Matić, Bakićev dugogodišnji prijatelj

Osamnaestog decembra navršilo se šesnaest godina od smrti kipara Vojina Bakića. Nakon godina uništavanja njegovih spomenika, slavni kipar danas nema ni krstaču na grobu, u kojem osim njega počivaju i njegova rano umrla žena Ljuba, majka Jelena i sin Zoran, umro u januaru 1992., one godine čiji kraj Bakić nije dočekao. Nekoliko dana nakon godišnjice, na grobu Bakićevih, smještenom na nekadašnjem pravoslavnom dijelu Mirogoja blizu arkada, nalaze se samo kameni blok u spomen Ljubi i Zoranova krstača. Obilježja Jelene Bakić, umrle 1971. i samog Vojina, prije nekoliko mjeseci nestala su s njihove porodične grobnice, tako da bi onaj tko bi odao poštu kiparu, u slučaju da ne zna gdje je sahranjen, mogao do mile volje lutati po groblju. Briga o grobu koji je po slovu zakona privatna imovina, stvar je prije svega Bakićevih nasljednika, pri čemu društvena zajednica može nešto predložiti, ali to ne mora biti usvojeno, kao što je slučaj s Bakićevim ateljeom smještenom u Rokovom perivoju 10. 

Imovinu uzurpirala snaha

Dobri poznavaoci Bakićevog života i djela znaju da je u noći s 26. na 27. januara 1956. izgorio stari Bakićev atelje u Ulici Ivana Gorana Kovačića. Po svjedočanstvima Stevana Kuketića akademskog kipara koji je tada radio s Bakićem, sam atelje bio je sav od borovine, pa ga je vatra brzo progutala. U požaru koji se mogao vidjeti i po drugim dijelovima grada, izgorjelo je na hiljade skica, crteža, fotografija i nekoliko skulptura, sve ono što nije uništeno 1941. u njegovoj rodnoj kući u Bjelovaru. Vatrogasci su bili pogrešno obaviješteni, pa je njihova ekipa otišla u Nazorovu, no kad je stigla na požarište, uslijedili su problemi sa hidrantom, tako da vatrogasci na kraju nisu imali što ni spašavati ni gasiti. Bakić je potom bivšu mrtvačnicu na Rokovom perivoju kupio sredstvima od prodaje porodične kuće u Bjelovaru. Nakon što se svojski potrudio oko obnove i adaptacije, jer je ta zgrada godinama bila van pogona, koristio ju je narednih 30-ak godina.
- Natezanje oko ateljea počelo je još dok je Bakić teško bolestan ležao u bolničkom krevetu. Njegova snaha je ušla u Vojinov stan u Draškovićevoj i atelje u Rokovoj bez njegova znanja, sjeća se Dušan Matić, Bakićev dugogodišnji prijatelj. Bakićev pismeni zahtjev da napusti stan i atelje, a ključeve vrati Matiću snaha nije izvršila. Kako je Bakić umro, ročište po Bakićevoj tužbi u vezi smetanja posjeda nije održano. Početkom februara 1993. predstavnici Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture popisali su 61-u zatečenu umjetninu i druge pokretnine.
- Pitanje je što je od tog bogatstva ostalo, pita Matić i kaže da je saznao da su se na smetlištu oko ateljea mogle pronaći makete, skice i dijelovi skulptura. Sama zgrada u lošem je stanju. Krov s oštećenim crijepovima prokišnjava, oko ateljea je neuređeno dvorište u kome su gomile smeća i ostalog krša obraslog šikarom. Neki od prostora sada su prekriveni plastikom jer su stakla porazbijana. Dvorište, ako se džungla pred kućom tako može nazvati, od ulice ne dijeli ograda već komadi armature, dobrano prekriveni rđom.

Nerazumni prijedlozi

- Odmah nakon nasilnog ulaska Bakićeve snahe u atelje, slabo se ili nikako čuvalo umjetničko bogatstvo koje je Bakić tamo ostavio, ističe Matić koji ukazuje i na krov koji prokišnjava. Za zaštitu je bilo sredstava jer je Bakić samo u gotovini ostavio nasljednicima 47.950 tadašnjih njemačkih maraka i 359.000 tadašnjih hrvatskih dinara. Matić ističe da su bivše gradske vlasti imale razumijevanja za očuvanje ateljea. Na prijedlog Bakićevih prijatelja, tadašnja gradonačelnica Marina Matulović Dropulić predložila je Bakićevoj snahi da grad otkupi atelje, da ga osposobi i preuredi za čuvanje Bakićevih radova. Umjesto razgovora o otkupu, od strane Bakićeve snahe pao je prijedlog da se prizemlje ateljea uredi kao izložbeni prostor, a da se na katu izgrade dva stana za njene potrebe. Taj prijedlog je očekivano odbijen kao neprihvatljiv za grad.
- Inače, pregovori s gradskim vlastima vođeni su bez znanja bakićeve nećakinje Tatjane Bakić Frenkl koja živi u New Jerseyu i koja je nasljednica 3/8 dijela ateljea, kaže Matić i podsjeća da su osim nje, rješenjem o nasljeđivanju općinskog suda u Zagrebu  od 29. aprila 2003. Bakićevi nasljednici unuci; Ana Bakić-Košutić, Vjera Bakić  i Srđan Bakić. I tako, dok gradske vlasti obnavljaju Bakićevu skulpturu na početku Gajeve i vraćaju joj ime autora, dok se u ljevaonici pravi novi „Bjelovarac“ koji će naći svoje mjesto u Bjelovaru gdje je stavljena i spomen ploča na kiparevu rodnu kuću, dok brojni aktivisti preko Srpskog narodnog vijeća uređuju devastirani kompleks na Petrovoj gori, dotle po bivšem Bakićevom ateljeu i na grobu caruju nemar i nebriga.
N. Jovanović

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt