VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
BRADIC I BISKUPIC O SARADNJI
Region BEOGRAD / ZAGREB (SEEcult.org) - Ministri kulture Srbije i Hrvatske Nebojsa Bradic i Bozo Biskupic razgovarali su 10. decembra u Zagrebu o saradnji dve zemlje u oblasti kulture i njenom unapredjenju, ukljucujuci rad Mesovite srpsko - hrvatske komisije za vracanje kulturnih dobara.

Hrvatski ministar izrazio je zadovoljstvo rezultatima rada te komisije, istakavsi da je to ocigledan signal da je kulturna saradnja dve zemlje u poslednje vreme veoma dobra i da ide uzlaznom linijom, saopstilo je Ministarastvo kulture Srbije.

Hrvatsko Ministarstvo prenelo je i da je Biskupic naglasio potrebu za nastavkom rada na povratku kulturnih dobara i potrebu da se ona u sto kracem vremenu vrate u Hrvatsku.

Biskupic je pozdravio i zahvalio Bradicu sto je u vrlo kratkom roku od stupanja na duznost, nakon visegodisnjeg zastoja, osnovao novu Komisiju za povracaj kulturnih dobara. Nedavno vracanje 35 ikona iz Srbije u Hrvatsku dobar je podsticaj za nastavak tog procesa, saopstilo je hrvatsko Ministarstvo kulture

Bradic je predstavio i inicijativu za pripremu sporazuma o kulturnoj saradnji koji bi bio potpisan direktno izmedju dva ministarstva, a ne u sklopu saradnje u naucnim i prosvetnim aktivnostima, kao sto je do sada bio slucaj.

Zakljuceno je i da veliki potencijal za saradnju lezi u filmskim koprodukcijama, ali i u razmeni izlozbi zapazenih umetnika iz obe zemlje. U tom smislu, zakljuceno je da manifestacija Dani srpske kulture koja ce, u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" biti odrzana od 12. do 18. decembra, predstavlja vazan korak u kulturnoj saradnji dve zemlje.

Tokom manifestacije, u bioskopu "Evropa" u Zagrebu bice organizovane besplatne projekcije dokumentarnih antiratnih filmova o Srbiji iz 90-ih, kao i ciklus kratkih filmova novosadskih autora i studenata Fakulteta dramskih umetnosti, saopstili su organizatori.

Filmski program obuhvata igrani film Darka Bajica "Crni bombarder", dokumentarce "Srbija godine nulte" Gorana Markovica, "Anatomija bola" (u dve epizode) Janka Baljka, "Pistaljka je jaca od pendreka" Gordane Suse, "Sav taj folk" (u osam epizoda) Radovana Kupresa i druge.

Prema navodima hrvatskog Ministarstva kulture, zajednicki je istaknuto da je saradnja na podrucju izdavacke delatnost jace zazivela, sto se vidi i po hrvatskim naslovima u beogradskim knjizarama i srpskim u hrvatskim. Takodje, istaknuta je i dobra saradnja u oblasti pozorista, a posebno nedavno gostovanje Gavele i Kerempuha na Festivalu u Uzicu, na kojem su dobili brojne nagrade.

Ministar Bradic je, u okviru dvodnevne posete Hrvatskoj, prisustvovao 9. decembra Sajmu knjiga u Puli "Sa(n)jam knjige u Istri, na kojem je odrzana hrvatska premijera filma “Turneja” Gorana Markovica i predstavljena njegova knjiga “Male tajne” o kojoj su, pored autora, govorili i izdavac Zoran Hamovic (Klio) i filmski kriticar Petar Krelja.

Na tribini je istaknut znacaj opus Markovica, koji iza sebe ima pedesetak dokumentarnih i 11 celovecernjih filmova, medju kojima su i “Majstori, majstori”, “Nacionalna klasa” i “Tito i ja”, kao i nekoliko reziranih predstava i plodan literarni rad.

Premijeru srpskog kandidata za Oskara pratila je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena ekipa koja je radila na filmu.

Sajam “Sa(n)jam knjige u Istri” najveci je autorski sajam knjiga u Hrvatskoj i najveci festival autora u siroj regiji, a ove godine posebno je posvecen “Literarnim nomadima”, autorima koji stvaraju u novim sredinama i koji su postali deo kulture zemlje koju su odabrali kao svoju novu domovinu.

Medju njima su ceski pisac Jirzi Grusa, diplomata i predsednik Svetskog PEN centra, skotski pesnik i teoreticar nomadizma Kenet Vajt, najprevodjeniji bugarski pisac Georgi Gospodinov, poznati savremeni madjarski pisac rumunskih korena Georgi Dragoman, autorka hrvatskog porekla koja pise na nemackom jeziku Marica Bodrozic, kao i Bora Cosic…

Novitet je program “Autori iz susedstva”, koji predstavlja izdavastvo regiona, pa tako prvi put u Puli zajedno izlazu izdavaci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Ministar kulture Srbije i drzavna sekretarka Nadica Momirov boravili su prethodno i u Italiji i Sloveniji, gde su takodje razgovarali sa tamosnjim kolegama o bilateralnoj saradnji i ugovorili znacajne projekte u cilju razvoja dobrosusedskih odnosa i unapredjenja kvaliteta umetnicke produkcije, saopstilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt