VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Hrvatska od Srbije potražuje 3063 kulturna dobra.
Za sada je, među ostalim, dogovoren povrat umjetnina iz manastira Uspenja Bogorodice u Krupi, manastira sv. Arhanđela Mihaila na Krki, te iz manastirske riznice Islam Grčki
ZAGREB - Hrvatska od Srbije potražuje 3063 kulturna dobra iz manastira, crkava, samostana i privatnih zbirki, te knjižničnu i arhivsku građu odnesenu iz Hrvatske za Domovinskog rata.
Od većih cjelina za koje je načelno dogovoren povrat, kako je u četvrtak rečeno u Ministarstvu kulture, zbirka je iz manastira Uspenja Bogorodice u Krupi - ikone, predmeti manastirske riznice, zbirka umjetnina iz manastira sv. Arhanđela Mihaila, Krka - sakralni predmeti, ikone, manastirska riznica, Islam Grčki - iz crkve sv. Georgija ikone te mnoge druge umjetnine iz Zadarske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije te ostalih županija.
O ostalim će se umjetninama iz muzeja, privatnih registriranih zbirki, arhiva i knjižnica, kako se navodi, još pregovarati.
U Ministarstvu kulture do konkretnijeg nastavka rada Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara, koje je prošli mjesec ponovno počelo raditi nakon godinu i pol dana zastoja, nastoje na osnovi procjene ratne štete utvrditi brojčano stanje otuđenih umjetnina koje su u Srbiji.
U Crnoj Gori otuđena kulturna dobra, kako je rečeno, potražuju se na ilegalnom tržištu, jer u kulturnim ustanovama, po podacima tamošnjeg ministarstva kulture, nema ukradenih kulturnih dobara iz Hrvatske. Taj posao obavljaju službe ministarstava unutarnjih poslova dviju država u suradnji sa stručnim službama hrvatskog Ministarstva kulture.
Rad hrvatskih i srbijanskih državnih ureda Interpola u traganju za kulturnim dobrima za koja se utvrdi da su na ilegalnom tržištu u Srbiji sastavni je dio i rada Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara.
Iz Srbije i manjim dijelom iz Crne Gore od 2001. do 2008. vraćeno je u Hrvatsku 25.238 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, galerije i crkve. Od toga je najveći broj vezan uz povrat vukovarskoga kulturnog blaga.
Troškove restauriranja i konzerviranja kulturnih dobara iz Hrvatske, koja su ranih devedesetih odnesena u Srbiju bez izvoznih dozvola, podmiruje srbijansko ministarstvo kulture.
Hrvatsko Ministarstvo kulture stalno obnavlja u ratu oštećenu spomeničku baštinu, pa tako i pravoslavne crkve te manastire koji su dio hrvatske spomeničke cjeline, kao i pokretna kulturna dobra u njima, uz osiguranje sigurnosnih uvjeta. [Hina]

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt