VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Održana proslava 3. godišnjice rada Pododbora Ogulin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Nastup Ansambla narodnih igara SKD Prosvjeta iz Vukovara

 

U subotu, 29. studenoga 2008. godine u prepunoj Sportskoj dvorani Ogulin održana je folklorna manifestacija povodom treće godišnjice rada SKD Prosvjeta Ogulin.

 Manifestacija je započela pozdravnim, uvodnim riječima dobrodošlice koje su izrekli gospodin Siniša  Ljubojević,  predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbora Ogulin te gradonačelnik grada Ogulina, gospodin Nikola Magdić i predsjednik SKD Prosvjeta i ravnatelj za izdavaštvo u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, naš ogulinac, gospodin Čedomir Višnjić.

Program je otvoren folklornom izvedbom Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pododbor Ogulin, a uz domaćine su nastupili Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta iz Vukovara, KUD Klek iz Ogulina, SKD Prosvjeta iz Gomirja te SKD Prosvjeta iz Rijeke.

Izvođači su raskošnim koreografijama i osebujnim scenskim nastupima prikazali radost života satkanu u pjesmi i plesu. Pokazali su život narodnih običaja sadržan u dinamičnim, raskošnim i razigranim zvucima narodne glazbe koji sjedinjuju prošlost i sadašnjost te stvaraju tradiciju naroda naših područja.

Oduvijek je narod svirao, pjevao, plesao, veselio se i  pokazivao radost življenja kroz zvuk i pokret… Kolo se plesalo kao prvotni oblik zajedništva, a služilo je i u obredne svrhe. Bilo je dio svakodnevnih i blagdanskih rituala. Pjesma i ples oduvijek su bili dio svakodnevice kojom se upotpunjavao radni dan, tjedan, mjesec, život. Stoga danas vraćamo prošlost u sadašnjost i čuvamo tradiciju naših starih rekreiranjem i ponavljanjem takvih folklornih manifestacija. Svaki kraj, svaki narod sačuvao je svoje običaje, nošnje, plesove, pjesme... Svaki je kraj po nečemu drugačiji, različit, zanimljiv, osebujan. Ljudi su godinama, stoljećima stvarali vlastite tradicije, a upoznavanjem drugoga obogaćujemo vlastite svjetonazore i poštujemo ljudsku različitost. Upravo nas ta različitost u kreativnim procesima čini bogatima i zanimljivima.

I ova folklorno kulturna manifestacija razveselila je publiku koja je svoje oduševljenje pokazivala učestalim aplaudiranjima, a važna je zbog širenja multikulturalnosti u gradu Ogulinu i Karlovačkoj županiji.

Druženje mladih izvođača nastavljeno je uz prigodni domjenak te su stvorena i neka nova prijateljstva i poznanstva.

Već današnjim danom vodstvo Pododbora počinje se pripremati za proslavu 4. godišnjice rada tokom studenog 2009. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaži verziju za ispis

Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt