VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Promovirana knjiga «Manastir Orahovica u Slavoniji»

VIROVITICA - U Gradskoj knjižnici i čitaonici večeras je, u organizaciji virovitičkog pododbora Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta», predstavljena knjiga Aleksandre Kučeković, povjesničarke umjetnosti iz Beograda, «Manastir Orahovica u Slavoniji». Riječ je o monografiji, dopunjenom tekstu Aleksandrinog magistarskog rada na beogradskom Filozofskom fakultetu o povijesti Manastira svetog Nikole u Orahovici, nastalog kao logična posljedica istraživanja umjetničko nasljeđa vlastitog zavičaja. Aleksandra Kučeković je, naime, rođena u Našicama, a srednju školu (kulturno umjetnički smjer) završila je u Slatini.

Monografija «Manastir Orahovica u Slavoniji» na približno 300 stranica donosi sva prikupljena saznanja od prvog spomena manastira (1583. godine) i događajima koji su mu prethodi(Osnivanje požeškog sandžaka  1538. godine) pa sve do današnjih dana. «Manastir u Orahovici, kao ključno monaško središte u Slavoniji, svojim položajem i poviješću dugom gotovo pet stoljeća predstavlja jedinstveno svjedočanstvo o životu Srba i njihove crkve na ovom području», rekla je autorica Kučeković u uvodu svog zanimljivog predavanja ilustriranog brojim fotografijama i dokumentima do kojih je došla istraživanjem.

Knjiga je vrijedan doprinos povijesti Virovitičko-podravske županije ali i  poticaj stručnjacima različitih profila na nova istraživanja kako bi se dobila sveobuhvatna slika o djelovanju i značaju manastira.

Monografiju je, uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, izdalo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta. Osim Aleksandre Kučeković u ime izdavača SKD "Prosvjeta" o knjizi je govrio i historičar umjetnosti Branko Čolović, a publiku su pozdravili ravanteljica knjižnice Višnja Romaj i predsjednica SKD "Prosvjeta" Virovitica Desa Kolesarić.  

virovitica.net

Prikaži verziju za ispis

Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt