VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Interkulturni dijalog i digitalna kultura
Okrugli sto “Interkulturni dijalog i digitalna kultura”, koji Culturelink mreza organizuje 20. i 21. novembra u Zagrebu, okupice strucnjake iz zemalja Evropske unije, Mediterana i jugoistocne Evrope
ZAGREB (SEEcult.org) - Okrugli sto “Interkulturni dijalog i digitalna kultura”, koji Culturelink mreza organizuje 20. i 21. novembra u Zagrebu, okupice strucnjake iz zemalja Evropske unije, Mediterana i jugoistocne Evrope, koji bi trebalo da odgovore na pitanje da li digitalne kulture nude nove mogucnosti kulturnog razvoja i koliko medjuzavisnost kulturne razlicitosti, interkulturne komunikacije i digitalne kulture doprinosi novim konceptima progresivnih kulturnih politika i strategija.

Fokus skupa bice na razjasnjavanju interkulturnog dijaloga u smislu koncepta i njegove realizacije, odnosu digitalne kulture i interkulturnog dijaloga, stvaranju zajednickih prostora u praksi digitalne kulture i novim trendovima - portalima, blogovima i participiranju na internetu, odnosno pitanju da li sektor kulture prepoznaje aktuelne trendove kao sredstva koja omogucavaju interkulturni dijalog.

Skupom ce biti obelezena i Evropska godina interkulturnog dijaloga, kojom je proglasena 2008, a program je podeljen na nekoliko sesija - interkulturni dijalog kao put ka dinamicnom i otvorenom drustvu, razumevanje interkulturnog dijaloga u digitalnom dobu, digitalna kultura - zajednicki prostor i promoter za interkulturni dijalog i participatorske prakse digitalne kulture - da li sektor kulture prepoznaje aktuelne trendove kao sredstva za interkulturni dijalog.

Medju ucesnicima su Colin Mercer, Don Foresta, Myriam Diocaretz, Kelvin Smith, Rob van Kranenburg, Katherine Watson, Vesna Copic, Vuk Cosic, Filip Stojanovski, Tomislav Medak i Kristijan Lukic, a na otvaranju ce govoriti Aleksandra Uzelac iz Culturelinka, Marie-Paule Roudil iz Unesco - BRESCE, kao i Nina Obuljen iz Ministarstva kulture Hrvatske i Dusko Ljustina, u ime gradskih vlasti.

Prema navodima organizatora, prepoznavanje razlicitosti kultura, kao integralnog dela njihovog identiteta i elementa koji promovise interkulturnu komunikaciju i saradnju, fenomen je danasnjeg vremena. Proces globalizacije, obelezen posebno ekspanzijom trzista, novim i dinamicnijim nacinima mobilnosti ljudi i roba, kao i informacionim inovacijama, doveo je do novih mogucnosti ukljucivanja pojedinaca, institucija, zajednica i regiona u interkulturnu i internacionalnu komunikaciju. Nove informacione tehnologije, odnosno globalna povezanost i rast mreza, predstavljaju izazov za tradicionalne nacine razumevanja kulture, prosirujuci je i na digitalnu.

Digitalni trendovi ubrzano ulaze u oblast kulture i umetnosti, ukljucujuci razlicite aspekte konvergencije kultura, medija i informacionih tehnologija, kao i novih formi komunikacije i dijaloga.

S druge strane, razlicite definicije termina interkulturni dijalog takodje ukazuju na slozenost tog koncepta.

Okrugli sto “Interkulturni dijalog i digitalna kultura” bice stoga posvecen diskusiji i razmeni znanja o mogucnostima koje digitalna kultura obezbedjuje za interkulturni dijalog i identifikovanju primera dobre prakse koji omogucavaju ucesce korisnika u virtuelnim kulturnim projektima, odnosno procesu demokratizacije ucesca gradjana u stvaranju virtuelne / digitalne kulture.

Danas je glavni fokus korisnika interneta u komunikaciji i mogucnostima participacije koje internet nudi. Sadrzaj koji kreiraju korisnici i komunikacijski potencijal interneta za (inter)kulturnu komunikaciju i aktivno ucesce gradjana takodje predstavlja izazov i za ulogu kulturnih institucija, koje vise nisu u poziciji da ekskluzivno kontrolisu svoje virtuelne resurse.

Prema navodima organizatora, evidentno je i da razvoj u tom pravcu zahteva podrsku kulturnih politika, ukljucujuci strategije u oblasti digitalne kulture.

Okrugli sto organizovan je uz podrsku UNESCO-BRESCE, hrvatskog Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Culturelink mreza, osnovana 1989. u Parizu na medjunarodnom simpoziju o mrezama za kulturni razvoj i saradnju, a njeni osnivaci su UNESCO i Savet Evrope, dok je od samog osnivanja njeno sediste - Institut za medjunarodne odnose u Zagrebu (IMO).

Cilj Culturelink mreze je razvijanje komunikacije izmedju clanova i podrska zajednickih istrazivackih projekata i saradnje. Sluzi kao saradnicka platforma medju kulturnim istrazivacima, prakticarima i policy - makerima i kroz portal siri informacije o novim trendovima, konceptima, iskustvima i istrazivackim rezultatima u podrucju kulturnih istrazivanja i kulturnih politika.

Istrazivanja mreze, u kojima ucestvuju mnogobrojni clanovi iz sveta, fokusirana su na novi kontekst kulture u umrezenom drustvu.

Temom digitalne kulture Culturelink se bavi vec duzi niz godina, a 2008. objavljena je knjiga “Digital Culture: The Changing Dynamics” i 2005. “eCulture: The European Perspective - Cultural Policy, Creative Industries, Information Lag”.

Culturelink je, izmedju ostalog, i clan Neformalne mreze portala za kulturu jugoistocne Evrope
InSEEcp, osnovane 2006. godine u Beogradu, posle prve regionalne radionice portala za kulturu sa prostora bivse Jugoslavije, odrzane u organizaciji SEEcult.org i Gete instituta Beograd.

InSEEcp ce predstavljati na okruglom stolu Dusan Dovc iz Ljubljane (Evrokultura.org / Artservis.org), a osim Aleksandre Uzelac iz Culturelinka, ucestvovace i Dea Vidovic (Kulturpunkt.hr) i Deborah Hustic (Culturenet.hr).

Posle vise radionica i sastanaka u Beogradu, kao i ucesca InSEEcp mreze na medjunarodnoj konferenciji “Re-network” ove godine u Ljubljani, nova konferencija InSEEcp bice odrzana pocetkom decembra u Beogradu, ponovo u organizaciji SEEcult.org i Gete instituta, uz podrsku Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope.

Osnivaci InSEEcp su portali Kulporter.com (BiH), Culturenet.hr, Culturelink.hr, Kulturpunkt.hr i Knjiga.hr (Hrvatska), Culture.in.mk (Makedonija), Artservis.org, Evrokultura.org i RadioStudent.si (Slovenija) i SEEcult.org (Srbija). Clanovi su i portali Teatar.hr iz Hrvatske i Pro-story.org iz Crne Gore, a pridruzeni clan je Stacion.org iz Pristine.

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt