VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Kontratužba kao rezervni plan
Beograd - Međunarodni sud pravde saopštiće sutra, u utorak 18. novembra, odluku o tome da li je nadležan za vođenje spora po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid. Odluku najvišeg suda UN u 10 sati u haškoj Palati mira, saopštiće njegova predsednica Rozalin Higins iz Velike Britanije.

Naime, Srbija je Sudu podnela prigovor osporavajući njegove nadležnosti u procesu koji je protiv nje pokrenula Hrvatska.

Krajem maja ove godine održana je preliminarna rasprava o tužbi na kojoj je glavni pravni zastupnik Srbije Tibor Varadi rekao da Sud nema nadležnost za tužbu Hrvatske, jer u trenutku njenog podnošenja, 1999, tadašnja SR Jugoslavija nije bila članica Ujedinjenih nacija, niti potpisnica Konvencije o genocidu, što je nužan uslov za nadležnost MSP-a.

U tužbi, koja datira iz 1999, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za „etničko čišćenje hrvatskih građana, kao oblik genocida, zato što je direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije“.

Vojin Dimitrijević, profesor međunarodnog prava, kaže za Danas da bi bilo logično da Međunarodni sud pravde odbije nadležnost po tužbi Hrvatske. Međutim, dodaje on, pošto ta tužba liči na tužbu BiH protiv SRJ za genocid, može se desiti da Sud prihvati nadležnost.

Prema njegovim rečima, nije pametno po Srbiju da podnese kontratužbu, jer osporava nadležnost Međunarodnog suda pravde.

Direktor Dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac smatra da bi bilo dobro da Međunarodni sud pravde prihvati nadležnost, jer bi u tom slučaju Srbija mogla da podnese protivtužbu. On objašnjava za Danas da bi time svi podaci o stradanju Srba u Hrvatskoj došli do izražaja i ističe da, iako se desio zločin nad Hrvatima, „još je veći genocid Hrvatska počinila nad Srbima „.

- Takođe smatram da će, ukoliko dođe do presude, to imati refleksiju na buduće odnose Srbije i Hrvatske - navodi Štrbac.

Isto mišljenje ima i zastupnik Srbije pred MSP-om Saša Obradović, koji je gostujući na B92 rekao da je jedan od mogućih poteza Srbije, ukoliko se sud proglasi nadležnim, i kontratužba, ali da je to politička odluka koju donosi Vlada.

- Ukoliko Sud odluči da jeste nadležan i ukoliko odbije naše procesne prigovore, dobićemo rok za odgovor na tužbu - objasnio je Obradović.

Milorad Pupovac, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u hrvatskom Saboru, nedavno je istakao da su hrvatska tužba i odnos prema izbeglicama mnogo ozbiljnije prepreke u srpsko-hrvatskim odnosima od pitanja Kosova. On je naglasio da je rečo problemima o kojima se ne razgovara, a koji neće moći biti razrešeni bez dijaloga, „ako za neka pitanja većnije suviše kasno“.

Podsetimo, po tužbi koju je BiH podnela protiv SRJ zbog genocida, MSP je preliminarni prigovor Srbije odbacio i oglasio se nadležnim, a zatim utvrdio da su vlasti u Beogradu odgovorne što nisu sprečile genocid nad srebreničkim Muslimanima 1995, koji je počinila Vojska Republike Srpske. Međutim, MSP se oglasio nenadležnim za tužbu Srbije protiv zemalja NATO-a, zbog genocida tokom bombardovanja SRJ 1999, usvojivši isti prigovor tuženih država da SRJ u trenutku podnošenja tužbe nije bila članica UN, niti potpisnica međunarodne Konvencije o genocidu.

Zvanični Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud. J. Diković (Danas)

 

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt