VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Paroh na čelu poduzeća Gospodar
Srpska pravoslavna crkva u Zagrebu uredno plaća porez državi, za razliku od Katoličke crkve koja je oslobođena plaćanja
ZAGREB - Srpska pravoslavna crkva u Zagrebu, osim što se brine za duhovnost svojih vjernika, te uz poslanje koje joj je dano da širi Evanđelje, uz pomoć tvrtke u svom vlasništvu brine se i za nekretnine.
Naime, Srpska pravoslavna crkva je prije pet godina osnovao tvrtku za upravljanje nekretninama upečatljivog naziva Gospodar d.o.o., a na čelnom mjestu, kao predsjednik Uprave, upravo je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, dok je paroh zagrebački Milenko Popović drugi član Uprave. Gospodar d.o.o. osnovan je, kako doznajemo, zbog nezadovoljstva Gradskim stambenim komunalnim gospodarstvom, koje je do tada upravljalo njihovom imovinom.

Registriranje tvrtke

Iako u sudskom registru stoji da se Gospodar d.o.o. bavi i projektiranjem, kupnjom i prodajom robe, kao i trgovinom, te zastupanjem inozemnih tvrtki, njegov djelatnik Slobodan Daskalović uvjerava nas da se bavi isključivo brigom za crkvenu imovinu.
- Prilikom registriranja tvrtke imali smo mogućnost kao predmet poslovanja staviti više stavki, ali mi se bavimo samo upravljanjem našom imovinom. Stanari u zgradama koje su u našem vlasništvu umjesto GSKG-u pričuvu plaćaju Gospodaru - objasnio je Daskalović i naglasio da osim GSKG-a ima još tvrtki koje upravljaju zgradama.
Primjerice, na Cvjetnom trgu njihova i tvrtka Upravitelj stan d.o.o. istodobno drže jednu zgradu, pa jedni stanari plaćaju pričuvu njima, a drugi Upravitelju.
Osim na pričuvi, tvrtka zarađuje i na najmu poslovnog prostora na Cvjetnom trgu, gdje se sada nalazi Večernji caffe, a u prošloj godini imali su oko 30.000 eura prihoda. Imaju četiri zaposlenika, ne računajući mitropolita i paroha.

SPC u sustavu PDV-a

I dok SPC ima svoju tvrtku koja posluje u sustavu PDV-a, u Katoličkoj crkvi to je još nezamislivo. Da je ovakav način dobra ideja, smatra i jedan od istaknutijih katoličkih svećenika.
- Bilo je rasprava o tome, ali za sada nema nekih naznaka da bi Crkva osnovala tvrtku. Mislim da to nije loša ideja, jer čistom matematikom dolazimo do zaključka da bi se više isplatilo biti u sustavu PDV-a nego izvan njega. Primjerice, jedna crkva košta milijun kuna, 800.000 ode na gradnju, a ostatak na PDV, koji nam se nikada ne vrati - kaže ovaj svećenik. No isto tako smatra da bi takvim načinom poslovanja Crkva stalno “hodala po rubu”.Goran Penić (Jutarnji list)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt