VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Lična karta na jesen, pasoš u martu
Beograd - Božidar Đelić kaže da će nove lične karte, po evropskim standardima, biti spremne na jesen, a pasoši u martu
Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je za B92 da će do jeseni biti spreman takozvani šengenski paket zakona, koji treba da olakša postizanje dogovora o viznoj liberalizaciji sa Evropskom unijom.
"Radi se o zakonima o upravljanju granicom, o azilu, o strancima i s njima ćemo dočekati tehničku posetu Evropske komisije, planiranu za jesen. I želim da kažem, to je možda ekskluzivna vest, da će lična karta po evropskim standardima biti spremna za jesen, a pasoš po evropskim standardima za mart sledeće godine. To je još jedan način na koji želimo da pokažemo evropskim partnerima da veoma ozbiljno idemo u tom pravcu. Jednostavno, želimo da sve ispunimo i da oni nemaju više nikakav razlog da nas odbiju", kaže Đelić.
Đelić je izjavio i da je plan za ulazak Srbije na tzv. belu šengensku listu izuzetno ambiciozan, ali da su preduzeti konkretni koraci.
"Prvo i najvažnije je da je taj dijalog počeo. Ja sam imao sastanak s Frankom Fratinijem, potpredsednikom Evropske komisije za pitanje viza i bezbednosti, i prvi put u istoriji odnosa Srbije i EU on je formalno otvorio mogućnost dijaloga o viznoj liberalizaciji. Vlada Srbije formirala je međuresorsku grupu na čijem čelu je Dražen Maravić iz MUP-a. Članovi te grupe će ovog meseca otići u Portugal da vide šta EU radi da osposobi zemlje šengenske liste", kaže Đelić.
Đelić je juče prisustvovao prijemu sa kog je 300 najboljih studenata Srbije krenulo na put u države EU u okviru projekta Evropskog pokreta u Srbiji "Putujmo u Evropu".
Studenti će tokom mesec dana imati priliku da vide više država EU. Oni će putovati kartama Inter-rejla, koje je obezbedio Evropski pokret. Projekat se organizuje u saradnji sa Ambasadom Austrije i Skupštinom Beograda. 16.07.2007. (b92.net)

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt