VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Narodni muzej Beograda u Italiji
U Nacionalnom arheološkom muzeju Adrija u Italiji u subotu, 7. jula 2007. otvara se izložba Narodnog muzeja u Beogradu „Balkan. Antička civilizacija između Dunava i Jadranskog mora“

Izložba „Balkan. Antička civilizacija između Dunava i Jadranskog mora“ predstavlja najznačajnije nalaze iz perioda od 8. veka pre naše ere do početka 2. veka naše ere.
Izložba je izraz iznenađujuće dinamike Balkana, dokaz stalnih kontakata, mešanja i uticaja različitih kultura, kao i predstava lokanih, autohtonih izraza razvijenih uz i između dva velika kulturna kompleksa, Grčke i Rima, koji na poseban način ističu teritoriju Srbije i Balkana na arheološkoj mapi Evrope.
Preko brojnih i raznorodnih nalaza nakita, posuda, oružja, skulpture, statua, gde je posebno mesto dato raskošnim nalazima iz kneževskih grobova, ponuđen je i koncizni pregled bogate, kompleksne i izuzetne celine gvozdenodopske i rimske kulture centralnog Balkana.
Na izložbi u Andriji publika će videti predmete koji ilustruju prve prepoznate kontakte sa antičkom grčkom kulturom (8. vek pre naše ere), luksuzne nalaze iz kneževskih grobova Trebeništa, Novog Pazara ili Pećke Banje (6. i 5. vek pre naše ere), kao i najreprezentativnije predmete autohtonog izraza Gvozdenog doba (pojasevi tipa Mramorac, nakit iz čuruga, 5. i 4. vek), do potvrde brzog prihvatanja rimskog načina života (ostava iz Jabučja, 1. vek naše ere) ili uloge vojske u širenju rimske kulture (ostava iz Tekije, 1. vek naše ere).
Svi izabrani predmeti biće predstavljeni po prvi put u Italiji. Izbor od preko 230 eksponata iz bogatih arheoloških zbirki Narodnog muzeja bila je i privilegija i izazov.
Autori izložbe pokušali su da pokažu i različita lica Narodnog muzeja i različite identitete Balkana od Dunava do Jadranskog mora.
Izložba će biti otvorena od 01. jula 2007. godine do 13. januara 2008. godine.
(KS; izvor: B92 Vesti) 06.07.2007.

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt