VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Zagrebačkom kazalištu mladih
Jugoslovensko dramsko pozorište, u dvorani Istra ZKM-a, izvodit će predstavu "Cirkus historija" u režiji Sonje Vukićević

Jan Kott (1914.- 2001.), poljski kazališni kritičar i teoretičar, u svojoj  analizi povijesnih kronika Williama Shakespearea izolirao je jedno pomalo nemilosrdno načelo, koje je nazvao Veliki Mehanizam Povijesti. Ovo načelo konstatira da se povijesno kretanje svodi na jedan začarani krug, u kojem, svako novo preuzimanje vlasti počinje kao junačka borba protiv tiranije, a završava u novoj tiraniji. Drugim riječima, novi vladar, gotovo nesvjesno počinje raditi ista ona zlodjela protiv kojih se jučer pobunio, tako da njegov dolazak na vrh piramide rađa novog junaka koji započinje borbu protiv novopristigle tiranije.
Čini se da danas, još više nego prije 40-ak godina kada je nastala Kottova studija, ovako shvaćanje povijesti ima potpore u aktualnim događanjima, u jednom svijetu u kojem su nestali ideali i opći interesi. Taj doživljej svijeta i povijesti dijeli i Sonja Vukićević i tumači ga, svojom umjetničkom imaginacijom, u jednu moćnu i metaforičnu viziju- u viziju cirkusa.
Ovo sažimanje povijesti na razinu cirkusa ima jedan važan aspekt: ukazuje na suvremenu maniju za medijskom zloupotrebom političkih i povijesnih događaja, što se u krajnosti, zahvaljujući televiziji, svodi na vojaerističko naslađivanje u komotnoj atmosferi našeg doma.
Počinje se Shakespearevom debitantskom tragedijom, Tit Andronik (Titus Andronicus; 1594) u prikazu besmislenih zločina. Nastavlja se Otelom (Othelo1604.), gdje je zločin već ozbiljan i organiziran. Slijedi Machbeth (1606.), djelo u kojem se zločin pak uzdiže na razinu države i Richard III (1593.), gdje je zločin također na razini državne organizacije i zbog svoje genijalnosti gubi svoju osnovnu funkciju i postaje samodopadljiv čin. Zatim Kralj Lear (King Lear; 1604-1605?) u kojem nakupljeni zločini  dobivaju odjek u sveopćoj pobuni prirode. Na kraju je tragedija Hamlet (Hamlet; 1600-1602) gdje Sonja Vukićević pronalazi malu, ali bitnu šansu za rađanje novog, pravednije čovjeka i svijeta. (SKD "Prosvjeta")

Predstava će se održati u srijedu, 2. svibnja 2007. godine sa početkom u 20h i cijenom ulaznice od 50 kn.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt