VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
HRT-ovi zapisi obrane tvrde da su snimke iz 1995. “namontirane”
Obrana generala: Tužitelji su 'rezali' Tuđmanove izjave
Tonski zapis famozne sjednice na Brijunima, gdje je, četiri dana pred početak operacije koja je oslobodila Hrvatsku, vojni i politički vrh RH dogovarao strategiju akcije, dio je sudskog spisa u suđenju Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku. Već duže od godinu dana ove snimke posjeduju sve tri obrane, potom tužiteljstvo Haaškog suda, kao i nadležne sigurnosne službe RH.
Jedino je od nekog od tih izvora snimka mogla dospjeti na HRT. Premda obrane tvrde kako im ovo ne šteti, niti pomaže, jasno je da im medijsko mahanje tonskim zapisom s Brijuna ne odgovara. Kako ni Gotovini i Markaču, koji su bili nazočni sastanku na Brijunima, tako ni Čermaku, kojega ondje nije bilo, no nebitno s obzirom na to da mu u optužnici stoji da je kriv stoga što je “provodio zaključke s Brijuna”.
Može li objava snimki odgovarati tužiteljima? Ne presudno, no korist ipak postoji; objave li mediji zapise, za koje obrana tvrdi da ima dokaza kako su falsificirani, valjalo bi, već prije suđenja, probati doznati kakvim to dokazima obrane misle rušiti vjerodostojnost tonskih zapisa. Pogotovu što je svojedobno Bajićevo Državno tužiteljstvo potvrdilo autentičnost snimaka. Iz tog razloga obrane ni ne misle komentirati objavu snimki. I odvjetnici Mišetić i Mikuličić tvrde da će eksperti na sudu dokazati da su snimke montirane.
Izostavljen kontekst
Gotovinina obrana je prije više od dvije godine pokrenula kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe koja je “frizirala” snimke i transkripte, no tužiteljstvo je odbilo pokrenuti postupak, pa ga je dalje “gurala” oštećena strana tj. obrana. Spor se i dalje vodi u Zagrebu, no postupak je tajan (bez javnosti) i trenutno “u zastoju”.

Smatra li da je iznošenje u javnost dijelova sudskih spisa prije suđenja nedopustivo, može reagirati i Haaški sud i to zabraniti. Snimci s HRT-a, pak, pokazuju da je tužiteljstvo u optužnici propustilo relativizirati dio o “praktičnom nestanku Srba”, jer namjerno nisu dodali kontekst iz kojega se vidi da je Tuđman mislio na srpske vojne snage i njihovu kapitulaciju, a ne na narod.  (vecernji.hr)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt