VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
NOVIJA ISTORIJA U UDŽBENICIMA
Zagreb - U novim knjigama istorije za osnovnu školu u Hrvatskoj našli su se neki događaji iz novije istorije

Tu je epizoda o Franji Tuđmanu i promeni imena fudbalskog kluba Dinamo u Croatia ili činjenica da je Ivo Sanader postao premijer Hrvatske 2003. godine. Zato neki istoričari postavljaju pitanje ima li smisla nešto iz novije istorije stavljati u udžbenike, jer nije istoriografski obrađeno. Takva je inače praksa u anglosaksonskom školstvu.
Naučni saradnik u Hrvatskom institutu za istoriju i član Odbora za odobravanje udžbenika istorije Mario Marin ocenio je za Jutranji list da je potrebno da prođe neko vreme za valorizaciju određenog događaja.
On je kao primer naveo pogubljenje Sadama Huseina, koji je našao mesto u udžbenicima istorije, iako to pitanje istoriografski nije obrađeno.
Govoreći o promeni imena Dinamo u Croatia i Tuđmanovoj ulozi u tome, Marin je rekao da je to vrlo osetljivo pitanje, jer je događaj još svež i imao je svoje posledice.
Profesor savremene istorije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Tvrtko Jakovina naglasio je da bi svakom svom studentu postavio pitanje kada je i zašto je pogubljen Sadam.
"Tendencija koja je vladala i vlada da se o istoriji piše sa vremenske distance jeste alibi za bežanje od najnovije istorije koja je uvek najzanimljivija", kaže on.
"Isti pristup imaju i u Engleskoj i Americi. Video sam jedan američki udžbenik iz 1996. godine i u njemu je već bio obrađen početak suđenja O. J. Simpsonu, koje je počelo 1995", rekao je Jakovina. Za akademika Tomislava Raukara unošenje podatka da je bivši hrvatski predsednik promenio ime jednog fudbalskog kluba čini se neozbiljnim i smešnim.
"To je banalna činjenica, potpuno nevažna za istoriju samostalne Hrvatske. U udžbenike sme ući samo ono što je objektivno i utemeljeno i što ne potpada pod razne političke igre", dodao je Raukar.
(B92 Vesti)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt