VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Zagreb dobija srpsku gimnaziju
Ministarstvo obrazovanja pozitivno ocijenilo namjeru Pravoslavne crkve za otvorenjem škole.Prva srpska klasična gimnazija uskoro će biti otvorena u Zagrebu. To je potvrdio Želimir Janjić, državni tajnik za srednje obrazovanje.Gimnaziju će pohađati 80 do 100 učenika u četiri razreda, a Srpska pravoslavna crkva će imenovati profesore.

- Namjera je da se gimnazija sagradi na zemljištu koje ima djelomično sređenu komunalnu infrastrukturu u Ulici Svetog Duha 122, koje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Postoji mogućnost da gimnazija, dok se ne sagradi školska zgrada koja se tek projektira, počne raditi u zamjenskim prostorijama - rekao je Janjić.
To nam je potvrdio i otac Milenko Popović, prvi paroh zagrebački.
- Istina, škola će se graditi na našem zemljištu na Sv. Duhu 122 u dvorištu pokraj manastira Sv. Petke. Planiramo da će gimnazija početi djelovati školske 2006/2007. godine - kaže otac Milenko Popović.
Kaže i da imaju prostor, koji će poslužiti kao privremeno rješenje dok se škola ne sagradi, ali nije želio otkriti javnosti gdje je taj prostor.
Neslužbeno smo doznali da će gimnazija kao privremeno rješenje koristiti neki od prostora na Cvjetnom trgu, koji su u vlasništvu SPC-a. Inicijativu za osnivanjem takve škole, prve u Hrvatskoj, pokrenuo je SPC 2003. godine.
Pismo namjere Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta poslao je početkom prošle godine Jovan, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije i predsjednik Episkopskog savjeta. Ministarstvo je u srpnju prošle godine izdalo pozitivno mišljenje na pismo namjere Srpske pravoslavne crkve za osnivanjem takve srednje škole, kaže tajnik Želimir Janjić. Osnovano je Povjerenstvo i pokrenuta je temeljita priprema i procedura za dobivanje svih potrebnih dokumenata.
Mitropolit Jovan ističe važnost osnivanja škole kao mjesta koje će jamčiti razvoj i napredak srpske zajednice u Hrvatskoj, koja je ovdje prisutna već stotinama godina. Osim toga, uvjeren je da će škola jamčiti razvoj cijelog hrvatskog društva u budućnosti, kao što je srpska zajednica i u prošlosti aktivno sudjelovala u društvenom i znanstvenom razvoju. Prva srpska klasična gimnazija, jedinstvena u Hrvatskoj, ublažit će gubitak identiteta pripadnika srpske etničke manjine. Također, gimnazija bi trebala biti brana od ubrzane asimilacije srpske zajednice. Ona će spriječiti zaborav srpske kulture i jezika, vjeruje mitropolit Jovan.
Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti okupljeni prije večernjeg bogoslužja u crkvi na Preradovićevom trgu rekli su da su vrlo zadovoljni što će napokon srpska gimnazija u Zagrebu početi djelovati.

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt