VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Srbi u Hrvatskoj i službeno imaju svoju zastavu
Savjet za nacionalne manjine potvrdio je izgled zastave o kojoj je odluku još prije godinu dana donijela Nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine na čelu s Miloradom Pupovcem. Pravo na manjinsku zastavu jamči Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina
Zastava se sastoji od tri vodoravno postavljene boje - crvene, plave i bijele. Raspored boja identičan je državnoj zastavi Srbije, samo što na njoj nema nikakvih drugih obilježja, poput orla, ocila i slično. Iako je zastavu potvrdilo najviše manjinskog tijelo u državi, ona se još neće moći upotrebljavati u svim dijelovima Hrvatske, nego samo tamo gdje je to propisano lokalnim statutima.
- Za sada je to moguće u Zagrebu i još desetak općina, gradova i županija, a ostali tek moraju izmijeniti statute sukladno članku 14. Ustavnog zakona - rekao nam je David Dragoljub Orlović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Zagrebu.
Srbi u Zagrebu tako već od danas, uz hrvatsku zastavu, mogu isticati svoju, i to na zgradi u kojoj imaju sjedište ili skupove, u svečanim i drugim prigodama važnim za tu manjinu, kao i u dane žalosti koji su proglašeni u Srbiji.
- To znači da našu zastavu možemo postavljati na sve zgrade gdje imamo manifestacije, pa i na Gradsko polgavarstvo i Skupštinu ako tamo imamo sastanke - rekao je Orlović.
Između ostalog, Savjet je odlučio predložiti Vladi obustavu primjene Statuta grada Daruvara te da se on u roku 60 dana uskladi s Ustavnim zakonom i Zakonom o službenoj uporabi manjinskog jezika i pisma. Naime, Česi u Daruvaru traže vraćanje dvojezičnosti koju su, kako tvrde, imali do 1993. godine. Sada je dvojezičnost samo u nekim naseljima oko grada, ali ne i u samom Daruvaru.
- Dvojezičnost više ne stanuje u Daruvaru, iako na njegovu području živi 70 posto svih Čeha u Hrvatskoj - rekla je zastupnica Zdenka Čuhnil. Prozvala je Središnji državni ured za upravu da ne želi primijeniti Ustavni zakon. Gradonačelnik Zvonko Cegledi tvrdi da problem ne postoji, nego da se od Daruvara želi napraviti “grad slučaj”. - Vrši se pritisak da se uvedu neke stvari koje nisu nikada bile - tvrdi Cegledi. U Uredu za upravu kažu da ne mogu utvrditi koja su stečena prava Čeha jer im nisu dostupni akti iz 1983. godine. Članovi Savjeta upozorili su da je pravo Čeha na dvojezičnost na nižem stupnju nego u bivšoj Jugoslaviji te da osim suhe statistike treba voditi računa i o njihovoj povijesnoj prisutnosti, međunarodnim standardima i Ustavnom zakonu.
(Hina)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt