VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
DB prisluškuje, policija bije, političari pritiskaju medije
Vlada u Crnoj Gori generalno postuje ljudska prava svojih gradjana, ali u nekim oblastima i dalje ima problema, navodi se u redovnom godisnjem izvjestaju Stejt departmenta o postovanju ljudskih prava u SCG za 2004. godinu

Policija, kako se navodi u dijelu posvecenom Crnoj Gori, ponekad tuce i maltretira gradjane, a problem predstavlja i sto se to ne kaznjava.
U izvjestaju stoji da ima problema i sa nezavisnoscu medija, jer pritisak politicara ponekad rezultira iskrivljenim izvjestavanjem o dogadjajima u drzavnim i nekim privatnim medijima. Konstatuje se da se u praksi ima ogranicenja ustavne slobode govora i stampe. Zvanicnici prijete ili tuze novinare za klevetu kada ih oni optuze za nezakonite radnje a motiv za ubistvo direktora i urednika “Dana” Duska Jovanovica nije utvrdjen iako su to mediji ocijenili “glavnim napadom na slobodu stampe i bezbjednost novinara”, kaze se u izvjestaju.
Kao dodatni problemi navedeni su porodicno nasilje, diskriminacija zena, trgovina zenama i djecom radi seksualnog iskoriscavanja, kao i izvjesna etnicka diskriminacija, narocito prema Romima.
Stejt department napominje da nema izvjestaja da su Vlada ili njeni zastupnici arbitrarno nekoga lisili zivota, kao ni da je bilo politicki motivisanih nestanaka.
Podsjeca se da zakon zabranjuje mucenje i drugi okrutni, nehumani ili degradirajuci tretman ili kaznu, ali da policija ponekad tuce osumnjicene tokom hapsenja ili informativnih razgovora. Navodi se da su takvi slucajevi laksi i da ih je manje nego prethodnih godina.
U izvjestaju se podsjeca da nijesu preduzete mjere protiv policajca odgovornog za premlacivanje Igora Zindovica u maju 2003, da istraga protiv inspektora Dobrasina Vulica i jos trojice policajaca za premlacivanje Nikole Popovica, pokrenuta u avgustu 2003, trajala do kraja 2004.
Konstatuje se da je tuzilac odustao od postupka protiv dvojice policajaca za premlacivanje Izeta Koraca u oktobru 2003, pozivajuci se na nedostatak dokaza, a da je jedan policajac osudjen uslovno na sedam mjeseci zbog premlacivanja Darka Knezevica 2002, a da su dvojica policajaca oslobodjeni.
Navodi se da je jedan policajac u Beranama kaznjen sa 50 odsto od plate i raskidom ugovora za premlacivanje pet Muslimana u Petnjici 2002, dok je pet policajaca oslobodjeno.
U izvjestaju se ocjenjuje da uslovi u zatvorima generalno ispunjavaju medjunarodne standarde, ali da se zbog velike guzve uvijek ne primjenjuju odredbe da se pritvorenici i maloljetni delikventi drze odvojeno osudjenika.
Stejt department ocjenjuje da su nacionalna i pogranicna policija bile generalno efikasne u odrzavanju osnovnog reda i mira, ali da su u borbi protiv organizovanog kriminala ostvareni ograniceni dometi.
U izvjestaju se navodi da je korupcija problem, jer “malo, tijesno povezano drustvo obeshrabruje prijavljivanje korupcije i pruza kriminalcima pristup sluzbenicima organa reda”.
Navodi se da obuka policije zaostaje i da ometa punu primjenu novog Zakona o krivicnom postupku, ali i da je manje prijavljenih slucajeva prebijanja pritvorenika.
Konstatuje se da zakon omogucava sluzbi drzavne bezbjednosti da prisluskuje gradjane bez dozvole suda, iako to Ustav zabranjuje.
- Neki posmatraci vjeruju da policija prisluskuje opozicione partije i druge grupe na selektivnoj osnovi. Mnogi pojedinci i organizacije funkcionisu pod pretpostavkom da su, ili da bi mogli biti, pod prismotrom - kaze se u izvjestaju.
Podsjeca se da gradjani mogu pregledati dosijee o njima u SDB-u od 1945. do 1989, ali ne i nakon toga.
Navodi se da domace i medjunarodne grupe za ljudska prava generalno, bez ogranicenja Vlade, istrazuju i objavljuju svoje nalaze o krsenju ljudskih prava, kao i da su Vladini zvanicnici donekle kooperativni i reaguju na njihove stavove.
U izvjestaju je navedeno i da je crnogorska vlada saradjivala sa Haskim tribunalom omogucavajuci pristup svjedocima.

Trgovina ljudima ozbiljan problem

U izvjestaju se konstatuje da Vlada nije ispunila nekoliko preporuka medjunarodne zajednice iz 2003. godine u vezi sa slucajem S.C.
- Trgovina ljudima je i dalje ozbiljan problem. Bilo je izvjestaja da su policajci i drugi zvanicnici bili umijesani u trafiking - kaze se u izvjestaju i navodi slucaj gradjevinskih radnika iz Ukrajine koji su drzani u “ropskom polozaju”.

SPC i dalje povlascena

Kao i u izvjestaju iz prethodne godine, Stejt department navodi da je Srpska pravoslavna crkva imala donekle povlascen polozaj u praksi, iako su Ustavom sve vjeroispovijesti ravnopravne i odvojene od drzave.
Navodi se da su, iako se to formalno ne trazi, vjerske zajednice morale registrovati kao grupe gradjana kod MUP-a ili “republickog odjeljenja za statistiku” kako bi dobile status pravnog lica.
- Nastavljene su tenzije izmedju kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve i SPC... Prosrpske politicke partije snazno su podrzavale poteze da se SPC uspostavi kao zvanicna drzavna crkva, dok su suverenisticke partije zahtjevale priznanje CPC - kaze se u izvjestaju i konstatuje da svadju crkava nije obiljezio nivo nasilja kao prethodnih godina, iako je SPC prijavila maltretiranje i nepostupanje policije da sprijeci zaprijeceno nasilje.
(Vijesti)

Prikaži verziju za ispis

Ustaške škrabotine na fasadi pravoslavne crkve u Sinju
Čedo Prica: Na strani zdravog razuma i ljepote
Smiju li Srbi glasati za Hrvata
‘Crna lista’ na CD-u: Snimljeni i popisani hrvatski neofašisti
Први Закон о дијаспори
Manjine iz Hrvatske zajedno u Zadru
Knin: Razbijeno staklo na Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta
Novi kriteriji za novac iz proračuna
Predstavljen godišnji izvještaj nevladinih organizacija
Veći budžet za manjine
Blaga himna za divlji svijet
Када Јован постане Иван
Znaš, on ti je Srbin
Preminuo Bogdan Tirnanić
Politička zastupljenost poboljšana, zapošljavanje nije
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt