VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Gostovanje Pododbora Petrinja i Sisak u Valjevu

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbori Petrinja i Sisak vratili su se iz Valjeva sa međunarodne smotre srpskog folklora; 9. Sabor folklornih ansambala Srbije

„Zlatni opanak“, koji je trajao od 06. do 08. aprila 2012. godine. Za izuzetno uspješan nastup i prikazan umjetnički nivo naša Ženska izvorna pjevačka grupa izvodeći staru tradicionalnu banijsku pjesmu  „Imala sam  dvije ruže bijele“,  pod vodstvom Ljubice Bogičević, a u pratnji Mare Ivanić, Miroslave Kasun i Ljube Peškir osvojile su prvo mjesto u konkurenciji  izvornih ženskih pjevačkih grupa. Najbolje muško pjevačko društvo je vokalna grupa KUD „Đerdan“ iz Ivanjice, a najbolji orkestar imao je KUD „Abrašević“  iz Kragujevca.

            Odlukom stručnog žirija glavna nagrada za folklorne ansamble „Zlatni opanak“ pripala je KUD-u „Zlatibor“ iz Čajetine. Dobitnik „Srebrnog opanaka“ je KUD „Karađorđe“ iz Beča, a treće mjesto podijelili su KUD „Vidovdan iz Ljubljane i KUD „Kopaonik“ iz Leposavića. Naša folklorna i tamburaška sekcija izvodeći Igre sa Banije, pod vodstvom koreografa Miroslava Jelića prikazali su originalnost i kvalitetu igara kraja iz kojeg dolaze.       Za naše Društvo sudjelovanje, nastup i postignuti rezultati na 9, Saboru folklornih ansambala Srbije „Zlatni opanak“ 2012. je veliki uspjeh i poticaj za daljnji rad, čuvajući, interpretirajući i nadograđujući svekoliko narodno stvaralaštvo, koji je čudesno odgovoran i kreativan izazov i misija. Folklorci kao i pjesnici, jedino znaju da vole i nesebično se raduju  onome što rade, a njihove koreografije su izljevi ljubavi,

            07. aprila 2012. godine domaćini našeg Društva bili su predstavnici općine Mionica kod Valjeva, koji su nam omogućili boravak  u Banji Vrujci. Predsjednik Općine Mionica

dao je sve potrebne informacije prisutnima na večernjem druženju u Konaku Kondir, gdje smo bili smješteni, zaželio nam dobrodošlicu i ugodan boravak u Kolubarskom kraju, kao i uspjeh na Festivalu. Gosti su domaćinima podijelili poklone; umjetničke slike, knjige, banijski peškir,  banijsku šljivovicu i rakiju od crne kruške. Pored toga dali smo im turističko propagandni materijal našeg kraja.                                                                                                     Pošto naša  dva Pododbora Petrinja i Sisak planiraju organizirati manifestaciju  Folklorni susreti u Blinji za Svetog Iliju 02.08.2012. godine kod istoimenog duhovnog objekta, sa željom da preraste u tradicionalnu manifestaciju, na koju bi pozvali naše domaćine Općine Mionica kao i mnoge prijatelje sa kojima imamo dobru suradnju.

            U jutarnjim satima  08.04.2012. godine u organizaciji domaćina posjetili smo rodnu kuću i muzej vojvode Živojina Mišića,  a vlasnici privatne Radionice za izradu domaćih kolača i torti „Laki“ iz Mionice ugostili su nas domaćim kolačima.

            Ovaj boravak u Valjevu i njegovoj okolici za naše članove značio je jedno veliko iskustvo, edukacija i poticaji za rad, izučavanje i bilježenje folklorne tradicije, stvarajući kvalitetne koreografije, sa kojima će se izvodeći ih, naši članovi ponositi i gostovati na mnogim mjestima značajnim za njegovanje i prezentaciju folklorne tradicije i običaja našeg naroda.

            Druženje je medijski popratila lokalna TV Vujić.

            Naš boravak organizirali su članovi Uprave Pododbora Petrinja i Sisak, Miloš Novaković iz Beograda, a financijski pomogli Grad Sisak, Auto-promet Sisak, Općina Mionica, Republika Srbija, kao i sami članovi SKD“Prosvjeta“ pododbori Petrinja i Sisak.

Na gostovanju u R.Srbiji uspostavljena su mnoga prijateljstva, upoznavanje, druženje i dogovori za zajedničke aktivnosti sa mnogim KUD-ovima učesnicima na 9. Saboru „Zlatni opanak“ u Valjevu.

 

U Petrinji, 10.04.2012.god.                                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                Mara Vilus

                                                                       Predsjednica pododbora Petrinja

Prikaži verziju za ispis

Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt