VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Galerija ULUPUH-
Izložba stripova Borivoja Dovnikovića Borde

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Od „Ratka“ do „Čipka“
Prvih 66 stripaških godina (1945. - 2011.)

Kustos: Veljko Krulčić

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
7.4. – 17.4.2011.


U četvrtak, 7. travnja u 18 sati u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14 u Zagrebu, otvorena je retrospektivna izložba stripova Borivoja Dovnikovića Borde. Kustos izložbe koja nosi naziv: Od „Ratka“ do „Čipka“ – Prvih 66 stripaških godina (1945. – 2011.) je nakladnik, novinar i publicist Veljko Krulčić.

Strip stvaralaštvo Borivoja Dovnikovića – Borde (rođen 1930. u Osijeku) nije samo jedan od estetskih vrhunaca klasičnog hrvatskog stripa, već, po duljini autorova bavljenja i objavljivanja stripa - punih 66 godina (od 1945. do danas) predstavlja jedinstveni fenomen u širim, svjetskim okvirima. Prema dostupnim podacima Dovniković je, naime, najdugovječniji živući crtač stripa na svijetu. Unatoč tome, ovaj poznati autor animiranih filmova, veliko ime „zagrebačke škole“ i karikaturist, do danas nije imao niti jednu samostalnu izložbu stripa. Ovom se izložbom ta praznina ispunjai te se na svojevrsnoj „mini-retrospektivi“ kronološki predstavlja (originalnim tablama, iscječcima iz novina, uvećanjima strip-izdanjima i sl.) njegovo bogato strip stvaralaštvo, te akcentuiraju najviši dometi („Izgubljeni svijet“, „Emil i detektivi“, „Junaci auto strade“, kultni strip „Mendo Mendović“, "Susreti treće vrste"), a kao poslastica izloženi su neobjavljeni stripovi koje je Bordo crtao još u osnovnoj školi!!! Dovnikovićev prepoznatljiv crtež, u realističkom i karikaturalnom stilu, funkcionalna dramaturgija i originalnost … predstavljaju njegove stripove kao neke od najzrelijih ostvarenja i kreativnih vrhunaca stripa na ovim prostorima.

O Borivoju Dovnikoviću Bordi (iz predgovora Veljka Krulčića):
Rođen je 1930. godine u Osijeku. Školovao se u Čepinu, Osijeku, Beogradu i Požarevcu te veliku maturu položio u rodnom gradu 1949. Te jeseni seli se u Zagreb, gdje se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti, a paralelno se počinje profesionalno baviti novinarstvom kao karikaturist i ilustrator. Sljedeće godine prekida sa studijem da bi se profesionalno priključio skupini karikaturista okupljenih oko humorističkog lista Kerempuh (i urednika Fadila Hadžića), koji su pokrenuli filmsku animaciju, odnosno crtani film na ovim prostorima. Rezultat njihova jednogodišnjeg intenzivnog rada bio je prvi (umjetnički) crtani film na ovim prostorima Veliki miting. Otada Bordo svim svojim stvaralačkim potencijalom sudjeluje u cjelokupnom razvoju poznate Zagrebačke škole crtanog filma, stekavši – ponovimo – međunarodni ugled.
Počevši kao crtač i animator, od 1961. crta, animira i režira svoje autorske filmove. Spomenimo neke od njegovih uspješnica, čijoj svježini, dojmljivosti i svevremenosti protok vremena i od nekoliko desetljeća nimalo nije naškodio: „Krek“, „Ljubitelj cvijeća“, „Putnik drugog razreda“, „Uzbudljiva ljubavna priča“, „Škola hodanja“, „Ceremonija“, „Znatoželja“, „N. N.“, „Jedan dan života“... Uz pedesetak međunarodnih nagrada za pojedina autorska ostvarenja, retrospektive koje su mu održane na svih pet kontinenata, životne nagrade za postignuća u filmskoj animaciji dobio je u Trevisu (1995.), Alabami (2000.), rodnom Osijeku (2002.) te nagradu Vladimir Nazor (2003.) i nagradu ASIFA-e Hrvatske (2010.)…
Bio je član selekcijskih komisija i žirija na devetnaest međunarodnih filmskih festivala u svijetu. Godine 1983. objavio je knjigu Škola crtanog filma, koja je u našoj zemlji doživjela više izdanja, a prevedena je i izdana u Pragu, Parizu, Beogradu i Ljubljani. Niz godina Dovniković je bio član Izvršnog odbora, a od 1994. do 2000. glavni tajnik ASIFA-e, Međunarodne asocijacije animiranog filma. Sudjelovao je u organiziranju Svjetskog festivala animiranih filmova u Zagrebu od njegova početka (1972.), a u drugoj polovici 80-ih bio je i njegov direktor.
Borivoj Dovniković ovogodišnji (2011.) je laureat nagrade za životno djelo na području hrvatskog stripa „Andrija Maurović“ koju je 2009. godine utemeljila Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“.

O kustosu:
Veljko Krulčić rođen je 1962. godine u Puli. O popularnoj kulturi, napose o stripu, pisao je u brojnim listovima i revijama. Autor je brojnih tematskih izložbi na temu stripa (Zagrebački strip 1935. – 1941.; strip u Hrvatskoj 1867. - 1985.; Stari Mačak i sinovi ili četvrta generacija i dr), pojedinačnih izložbi, te je autor više strip monografija (Hrvatski poslijeratni strip, Maurović, Put u obećanu zemlju), spomenara „Mauroviću, s ljubavlju“ itd....

Izložba se može pogledati do 17. travnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

U prilogu: fotografija s otvorenja i postav izložbe


Datum održavanja: 7.4. - 17.4.2011. / Autor teksta: ULUPUH

http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp?slika=1168/plakat.jpg&id=1168

Prikaži verziju za ispis

Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt