VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Kolačijada u Malom Gradcu
Prva nagrada opet u Vrginmost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagrada za najbolji kolač i ove godine ide u Vrginmost, odlučio je žiri šestog po redu "Takmičenja u pečenju kolača i torti", odnosno Kolačijade, kako je udomaćeni naziv, održanog 19. marta u malom Gradcu koji je organizirao tamošnji pododbor "Prosvjete"

Na ovom takmičenju učestvovalo je 14 kolača i torti čije su autorice, osim iz Malog Graca, bili iz Gline, Petrinje, Siska, Vrginmosta, Vojnića, Topuskog i Bijelog Brda kod Osijeka.

Žiri na čelu s Milošom Vrgom iz malogradačkog pododbora, a koji su činile predstavnice svakog od pododbora koji su učestvovali na takmičenju, imao je težak zadatak da se od 14 slastica uz koje su morali biti priloženi i recepti odluči za tortu "Barbikin san" koju je napravila Ljubica Bodlović iz Vrginmosta i tako dobila aparat za kavu. Drugo mjesto osvojila je Radmila Paripović sa svojim "Ježom", dobivši toster, a treće Željka Miščević iz Topuskog sa "Spužva Bobom" koja je dobila štapni mikser.

A da su svi kolači bili dobri, pokazala je i publika koje je nakon takmičenja "slistila" sve njih.

Kako se Kolačijade održavaju u spomen na škole kuhanja, pečenja kolača i šivanja koje su se u organizaciji tadašnjeg pododbora "prosvjete" u Malom Gradcu održavale od 1956. godine, posebno priznanje dobila je Anka Popara koja je jedina živa polaznica tih kurseva.

Zvijezde kulturng programa svakako su bili folkloraši Bijelog Brda koji su punim autobusom došli u Mali Gradac, nastavljajući tako prijateljsku tradiciju i suradnju dva sela i njihovih pododbora, na što je u uvodnom obraćanju publici naglasio predsjednik "Prosvjete" Čedomir Višnjić. Osim što su postave od prve do dječje izvele igre iz Bijelog Brda, Bačke, Mačve, Šumadije i doline Nišave, priliku za aplauz iskoristile su i najmlađe vokalne solistice Aleksandra Novaković, Nikolina Nešić i Valentina Dmitrović, izvodeći neke od poznatih narodnih i novokomponiranih pjesama.

Aplauz su dobili i pjevači plesači iz Siska i Petrinje koji su nastupili zajedno, kao i pjevači domaćeg pododbora koji su nastupili prije podjele poklona. Nemojmo tu zaboraviti ni voditeljicu programa Natašu Vrgu i njenoga brata Gorana koji je imao nekoliko prigodnih recitacija, s obzirom da je ovo bila i manifestacija i povodom Dana žena, zbog čega su učesnice dobile i cvijeće.

U publici su bili dožupan Milan Oblaković, dogradonačelnik Gline Đuro Stojić, a kao izaslanik gradonačelnika i predsjednik gradskog vijeća Franjo Glušac, šef gradskog VSNM Dušan Metikoša, kao i brojni aktivisti i čelni ljudi pododbora "Prosvjete".

Kažimo i da je manifestaciju sufinancirao Savjeta za nacionalne manjine RH, a da je nagrade donirala Metegra d.o.o.

 

Nenad Jovanović

Foto galerija:


Prikaži verziju za ispis

Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt