VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Umro dr. Franjo Grčević

U Zagrebu je u srijedu 2. 12. 2009. umro profesor srpske književnosti i jedan od doajena ekologije u Hrvatskoj dr. Franjo Grčević.

Rođen je 24. 11. 1923, u Cigleniku kraj Slavonskog Broda. Završio je srednju tehničku školu 1942, a gimnaziju 1948, u Zagrebu. Sudjelovao u NOB odnosno bio u JNA od 1942. do 1952. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 1954. diplomirao grupu za jugoslovenske jezike i kjiževnosti s ruskim i njemačkim. Radio je kao gimnazijski profesor, a od 1959. zaposlen na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 1965. i doktorirao s temom o književnom kritičaru i teoretičaru Bogdanu Popoviću. Predavač i lektor na fakultetima u Rennesu (Francuska) i Mainzu (Njemačka). Gost predavač u Beogradu, Krakowu, Sankt Peterburgu, Moskvi, Budimpešti, Mannheimu, Innsbrucku, Hamburgu, na Harvardu i na Floridi. Kao predsjednik Hrvatskog filološkog društva (1968) pokrenuo je Znanstvenu biblioteku Društva. Sudjeluje u osnivanju Zagrebačke slavističke škole koju organizira i vodi kroz dulje razdoblje i uređuje njen Zbornik, u četiri sveska.

Nakon projekta Fuga Krležiana pri Zagrebačkoj slavističkoj školi, zasniva samostalan projekt Komparativno proučavanje južnoslavenskih književnosti (1980-1991) te uređuje četiri knjige Zbornika za koje piše programske članke. Svojedobno član Komisije UNESCO-a za proučavanje slavenskih kultura. Od Sveučilišta u Zagrebu višestruko puta delegirani član Odbora Andrićeve zadužbine u Beogradu, a 80-ih godina i član Odbora Vukove zadužbine. Aktivnu sveučilišnu nastavničku službu napušta 1993. godine kao redoviti profesor i šef Katedre za srpsku književnost. Stručnu aktivnost nastavlja kao samostalan istraživač i znanstveni savjetnik na područjima prethodnog interesovanja. Postojan ekološki aktivist, osniva 80-ih godina prvu hrvatsku ekološku, građansku grupaciju „Sveučilišno udruženje ekološka javnost“ koje izdaje Bilten i pokreće brojne, u vremenu važne, ekološke inicijative na terenu.

Opširniji opis znanstvene djelatnosti autora, može se naći u Hrvatskom biografskom leksikonu kao i u knjigama Srpske teme (Prosvjeta, Zagreb, 2005), Književni kritičar i teoretičar B. Popović (1971) te Simbolizam, ekologija, eshatologija (MH., Zagreb, 2002).

Grčevićeva književno-kritička misaonost, proniknuta osebujnom spekulativnom crtom, istodobno je i snažno društveno angažirana. U njegovoj viziji šanse za svijet u tekućoj krizi apokaliptičnog okusa nisu ultimativno optimistične te zavise ne samo o volji građanskog čovjeka već i o „silama nemjerljivim“. Na dramatične izazove vremena u aktivnom je suodnosu njegov zamišljaj novuma eshatološke kritike.

 Prikaži verziju za ispis

Izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina u Muzeju Moslavine u Kutini
ODRŽANI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013
„NAŠI DANI“ RADOSLAVA MILENKOVIĆA
VEČER SA SRPSKIM PISCIMA
Vladan Desnica i 'Desničini susreti': pogled unatrag, pogled unaprijed
Gostovanje FaVI Teatra iz Beograda
СЕМИНАР ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА
Tribina-„Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji“
VI. GUMBEKOVI DANI
Predstavljanje knjige Drage Roksandića
Циклус предавања Бранка Чоловића
SRPSKO VEČE
Predstavljanje knjige dr. Aleksandra Jerkova
Gostovanje u ZKM-u
Promocija knjige Jagode Kljajić
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt