VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
O Zenitu u Artgetu
Ciklus savremenih autorskih pristupa fenomenu avangardnog časopisa “Zenit” počeće 25. marta u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (KCB)

 

zenit_c.jpg

Ciklus savremenih autorskih pristupa fenomenu avangardnog časopisa “Zenit”, koji je objavljivan u Zagrebu, a potom u Beogradu od 1921. do 1926. godine, počeće 25. marta u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (KCB) gostovanjem rediteljke Dijane Milošević iz Dah teatra, koji je 1994. godine pružio specifično čitanje tog kultnog časopisa predstavom “Zenit - istorija jednog zanosa”.

Ta predstava, premijerno izvedena na sceni Sava centra, bavi se sudbinom Ljubomira Micića, avangardnih umetnika i ideja u Jugoslaviji i Evropi sa početka prošlog veka.

Dijana Milošević režirala je tu predstavu sa Jadrankom Anđelić, a u Artgetu će govoriti o intencijama, dometima i inostranim gostovanjima tog komada, igranog na nekoliko jezika.

Prema navodima “Herald tribjuna”, “Zenit - istorija jednog zanosa” bio je univerzalan u refleksijama i bogatoj kompleksnosti njihovog izvođenja.

“Čovek može samo da se divi perfektnoj disciplini tela i mnogostranosti tehnika kojima potpuno vladaju: igra, muzika, mimika, akrobatika i jezik”, objavio je “Herald tribjun” 1997. godine.

Ciklus posvećen “Zenitu” organizuju KCB i Narodna biblioteka Srbije, povodom fototipskog izdanja kompleta tog časopisa Zenit i nagrađivane monografije “Zenit 1921-1926” Vidosave Golubović i Irine Subotić, u izdanju NBS, Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Zagrebu.

(SEEcult.org)

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt