VIJESTI IZ DRUŠTVA
OSTALE VIJESTI
ZANIMLJIVOSTI
ARHIVA
Говор захвале Милоша Кордића
POSLIJE DVADESET GODINA
Prikaz knjige Zlatka Kudelića Marčanska biskupija
Молитва Господња Спридона Алексијевића
TAJNA IVE BANCA
Human Rights Film Festival od 24. do 28. ožujka
Human Rights Film Festival (HRFF), festival filma o ljudskim pravima, održat će se od 24. do 28. ožujka u zagrebačkom kinu 'Europa', u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture 'URK'. Filmski program festivala će u 5 dana prikazati 16 naslova, igranih i dokumentarnih.

 

hrff.jpg

vrijeme: 24.3.2009. - 28.3.2009.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3
organizator: Multimedijalni institut / Udruženje za razvoj kulture ‘URK’  

U svom šestom izdanju festival se bavi političkim sustavom i ratnim zločinima. Što je i kako funkcionira suvremena politika; zašto je političko djelovanje danas sinonim za korupciju, populizam i raspad sistema - to su neka od pitanja o kojima govore filmovi na festivalu.

U tako postavljenom tematskom okviru posebno će se osvrnuti na raspad političkog sistema koji je u 20. stoljeću i ustanovio suvremenu koncepciju ljudskih prava. Radi se o iskustvu masovnih ratnih zločina i genocida.

Za razliku od mnogih koji će tvrditi da su ljudska prava danas zastarjela, jer su ionako samo maska za provođenje drugih interesa, ovogodišnji će Human Rights Film Festival u svom filmskom i govornom programu pokušati ukazati na važnost ljudskih prava i to upravo ako ih se poima politički.

Napomena: selekcija iz programa će istodobno biti prikazana i u riječkom Art-kinu Croatia, u suradnji s udrugom Filmaktiv

Filmski program:

Film otvorenja je 'Il divo', talijanskog redatelja Paola Sorrentina, koji je dobio glavnu nagradu žirija na festivalu u Cannesu, a bio je višestruko nominiran za godišnju Europsku filmsku nagradu. Radi se o satiričnom igrano-filmskom portretu jednog od najdugovječnijih i najozloglašenijih europskih političara - višekratnom demokršćanskom premijeru Italije Giuliju Andreottiju. Sorrentino na primjeru Andreottija prikazuje kako funkcionira politički sustav kada se uortači sa mafijom i crkvom.

Izraelski redatelj Eyal Sivan je gost festivala, a bit će prikazana njegova tri filma. 'Specijalist' je višestruko nagrađivan film o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu početkom 60-ih koje je bitno odredilo sva dalja promišljanja o zločinima i osobnoj odgovornosti. 'Iz ljubavi prema narodu' govori o istočnonjemačkoj tajnoj službi Stasi i socijalističkom društvu nadzora, a 'Građani K' o populizmu na primjeru poljskih političara braće Kaczynski.
    
Pavel Koutecky, 'Građanin Havel' - Izvanredan dokumentarac koji prati političku karijeru češkog predsjednika i književnika Vaclava Havela. Odgovor na to kako je 90-ih godina u Istočnoj Europi nastajala demokracija.

Grupa autora, 'Priče o ljudskim pravima' - Povodom 60. godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima preko 20 istaknutih svjetskih redatelja je snimilo kratke filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava. Između ostalih u projektu sudjeluju Jasmila Žbanić, Sergej Bodrov, Marina Abramović, Appichatpong Weerasethakul...

Lav Diaz, 'Melankolija' - Novi, sedam i po sati dug, na venecijanskom festivalu 2008. nagrađen igrani film filipinskog redatelja koji je nova zvijezda azijatskog filma. Ultimativni naslov za filmofile.

Govorni program:

U suradnji s partnerima Documentom i Centrom za ljudska prava bit će također organizirani okrugli stolovi i predavanja koji će se baviti temom suočavanja sa ratnim zločinima na našim prostorima. Na jednom će okruglom stolu biti riječi o tome kako se uopće mogu utvrditi činjenice vezane uz ratne zločine; zajedno sa gostom Festivala Eyalom Sivanom planiran je razgovor o događanjima u Gazi, a bit će održan i razgovor kako su na filmu obrađeni ratovi iz 90-ih. (culturenet.hr)

www.humanrightsfestival.org

Prikaži verziju za ispis

Lonely Planet: Beograd ima najbolji noćni život
Muzej istorije Jugoslavije
Igor Mandić u Beogradu se doživljava kao živa ikona i ultimativni klasik
Kako je djevojčica iz mješovitog braka preživjela mračne ‘90-e
Zbor Ruske državne kapele publiku u HGZ-u doveo do suza
Pulski "Doručak s autorom" seli na beogradsko Sajmište
Majka pravoslavna hrvatskoga pjesništva
Beograd je platforma za svjetske dizajnere
Jugoslavije nema. Jugosi su ostali
Hrvati i Slovenci plakatirali Beograd
Heroji, pobednici, žrtve...
Radio Tesla
Disciplin A Kitschme
Bogat program 8. RAF-a
Na kiši čekali ulaznice za Balaševića
Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", 2005. | Impressum | Kontakt